Warsztaty kulinarne Klubu Myszki Norki
W ubiegły poniedziałek Klub Myszki Norki odbył kulinarną podróż do Meksyku . Wraz z wolontariuszami Fundacja ING Dzieciom, naszymi Podopiecznymi, Klubowiczami oraz Myszką Norką odwiedziliśmy restaurację Santa Catrina- Cocina Mexicana na warszawskim Powiślu.
Gdy tylko przekroczyliśmy jej próg od razu poczuliśmy meksykański klimat – kolory, muzyka, wystrój i atmosfera z łatwością pomogły nam przenieść się w te dalekie rejony.
Właścicielka restauracji, Isabel Balderas, opowiedziała nam o historii Meksyku i o zbliżającym się Dia de Muertos, czyli Dniu Zmarłych, który obchodzony jest 1 i 2 listopada. To bardzo kolorowe i radosne święto, a jednym z jego elementów jest dekorowanie cukrowych czaszek . My również mogliśmy je ozdobić i uważamy, że wyszły pięknie!
Aby skosztować prawdziwych meksykańskich smaków, przygotowaliśmy jedno z najbardziej znanych dań – taco. Samodzielnie pokroiliśmy warzywa, rozwałkowaliśmy ciasto i oczywiście formowaliśmy tortille w odpowiedni kształt. O tym, że było pysznie, nie musimy chyba wspominać!
Serdecznie dziękujemy pani Isabel i pracownikom Santa Catriny za gościnę. To były fascynujące i wartościowe warsztaty!
Spotkanie organizowane było w ramach projektu „Z Myszką Norką dookoła świata” finansowanego z Funduszu „Dobry Pomysł” 2024 Fundacji ING Dzieciom.