Podróż kulinarna Klubu Myszki Norki

Dodano: 28.10.2024

W ubiegłą sobotę Klub Myszki Norki spotkał się z dziećmi w Państwowym Muzeum Etnograficznym, by odbyć kolejną kulinarną podróż – tym razem do Indii.

Naszym przewodnikiem był Tapinder Sharma znany jako Tapi Gotuje – właściciel restauracji Ganesh. Tapi opowiedział o swojej rodzimej kulturze, która zaskoczyła nas zróżnicowaniem. Poznaliśmy tradycyjne indyjskie przyprawy, które sprawiają, że ta kuchnia zyskuje charakterystyczny smak i zapach. Po wprowadzeniu wspólnie przygotowaliśmy chlebek naan nadziewany serem paneer z bakaliami oraz ryż z kurkumą i warzywami. To była fantastyczna przygoda.

Na zakończenie spotkania wolontariusze z Fundacji ING Dzieciom przygotowali quiz, zagadki sensoryczne oraz ciekawostki łączące w sobie temat kuchni i bankowości. Te cenne informacje na pewno przydadzą się uczestnikom w codziennym życiu!

Serdeczne podziękowania składamy wolontariuszom Fundacji ING Dzieciom za wsparcie w organizacji wydarzenia, Muzeum Etnograficznemu za udostępnienie sali, w której mogliśmy spełnić się kulinarnie. Dziękujemy również Tapi Gotuje, dzięki któremu przenieśliśmy się w odległe rejony i poznaliśmy różnorodną kulturę Indii.

Spotkanie organizowane było w ramach projektu „Z Myszką Norką dookoła świata” finansowanego z Funduszu „Dobry Pomysł” 2024 Fundacji ING Dzieciom.

Zarządzaj plikami cookies